Yeni Araç
Fiyat Teklifi Alın

İkinci El
İkinci El Araçlar

Servis Randevusu
Servis Randevusu

Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır Mı?

img

 

İkinci el araba satın alma fikrine sahip olduğunuzda, öncelikle aracın sahibini öğrenmeli, aracın mekanik, fiziki ve resmi kontrollerini yaptırmalı ve hasar kaydı olup olmadığına bakmalısınız. Bu kontroller sırasında eğer ağır hasar kayıtlı araç durumu ile karşılaşırsanız, bu aracı satın alıp almama konusunda iyi bir araştırma yaparak bilgi sahibi olmanız gerekir.

 

Ağır hasar kayıtlı araç alınır mı sorusu için özellikle bu araçtaki karşılaşılacak sigorta bedeli, ne kadar kasko ödeneceği veya daha sonradan karşılaşabileceğiniz prosedürler gibi birçok konu merak edilebilir. Günümüzde birçok kişi uygun fiyatlara araç sahibi olabilmek için ağır hasarlı araç alımı tercihi gerçekleştirebilmektedir. Ancak bu alışverişlerde sonraki dönemlerde karşılaşılacak sigorta durumu çok iyi bir şekilde incelenmelidir.

 

İkinci el araç alımlarında çok sık karşınıza çıkabilecek ağır hasar kaydı bir aracın önemli bir kaza geçirmiş olduğunu ifade eder. Normal koşullarda araçlarda insan sağlığını korumak için emniyet kemeri ve hava yastıkları bulunur. Eğer bir araç içerisinde özellikle kaza sonrası hava yastıkları açılmış ise bu araç, büyük bir kaza ile karşılaşarak ağır hasar almıştır.

 

Anlatıldığı şekilde ağır hasar almış bir aracın satın alınıp alınmayacağı merak edilse de günümüzde birçok kişi bu tarz araçları kullanmaktadır. Öte yandan birçok kişi de bu tarz araçları tercih etmese de tamir edilmiş ve tekrar güvenilir hale getirmiş bazı ağır hasar kayıtlı araçlar her zaman daha ekonomik bir tercih de oluşturmaktadır. 

 

Ağır Hasar Kayıtlı Aracın Sigortası Çok Çıkar Mı?

Trafik kazaları gibi problemler sonucunda araç ağır hasar aldığında, bu araçta bir hasar kaydı oluşturulur. Hasar kayıtları içerisinde ağır hasar kaydı veya pert kaydı gibi iki farklı sistem bulunabilir. Eğer araç tamamıyla hasar almış durumdaysa hasar kaydı, pert kaydı olarak işlenmiştir. Eğer kaskosu bulunan bir araç sigorta değerinde bir hasar almış ise bu araç ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilir.

 

Eğer bir araç kaskoda sigorta incelemeleri sonrasında ağır hasar kayıtlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar arasına girmiştir. Bu durumda satın aldığınız ikinci el araç sonraki dönemlerde tekrardan yapılması gereken sigorta işlemlerinde çok yüksek fiyatlar çıkarabilir.

 

Ağır Hasar Kayıtlı Araçlara Kasko Yapılır Mı?

Bahsedildiği şekilde bir araç pert kaydı değil eğer yaşadığı kaza sonrasında ağır hasarlı olarak kaydedilmiş ise bu aracın ikinci el olarak satın alınması sonrasında da elbette kasko yapılması gerekecektir. Fakat belirtildiği şekilde bu araçta yaptırılacak kasko işleminde normal kasko işlemlerine göre daha yüksek bir ücret ile karşılaşılabilir.

 

Araçta Ağır Hasar Kaydı Varsa Ne Olur?

Bir araçta ağır hasar kaydı bulunuyorsa, bu araç resmi sistemler üzerinde geçirmiş olduğu kaza sonrasında tehlikeli konuma getirilmiş olabilir. Bu tarz bir araç çok iyi bir servis ve onarım hizmeti sonrasında tekrardan kullanılabilecek bir hale getirmiş olsa dahi hem sonraki süreçlerde sigorta hem de kullanım anlamında problemler ile karşılaşmak mümkündür.

 

Ağır Hasarlı Araca Banka Kredisi Çıkar Mı?

Bir aracın hasarlı olması durumunda bankalar tarafından bu aracın satın alınabilmesi için kredi verilmesi ihtimali daha yüksektir. Fakat aracın ağır hasar kaydı bulundurması durumunda banka kuruluşları araç için kasko yapılabilecek durumda olup olmadığını inceleyebilir. Hasar kaydı ne kadar düşük durumdaysa yani araç kasko kapsamına giriyorsa, kredi verme olasılığı yer alabilir.

 

Ağır Hasar Kaydı Nasıl Kaldırılır?

Bugün ağır hasar kayıtlı araçlar Sigorta Bilgi Merkezi sistemi üzerinde kayıtlı konumda bulunmaktadır. Kaydın kaldırılabilmesi için öncelikle Sigorta Bilgi Merkezi sistemine başvuru yapılması gerekir. Bu durumda araçta net bir ağır hasar kaydı bulunuyorsa, kayıtlara istinaden silme işleminin yapılması neredeyse mümkün değildir.

 

Rakamsız Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Ağır kazalar sonrası araçlarda eksper raporu sırasında bedelsiz veya rakamsız ağır hasar kaydı oluşturulabilir. Bu durumda sigorta firması ile araç sahibi anlaşma sağlamıştır ve bu nedenle kasko değeri araç sahibine ödenmiştir. Buna bağlı olarak sigorta firması temin ettiği aracı ihale yöntemiyle satışa çıkarabilir.

 

Ağır Hasarlı Araç Muayeneden Geçer Mi?

Birkaç yıl öncesine kadar ağır hasarlı araçların muayeneden geçirilmesi konusunda araç sahipleri büyük sıkıntılar yaşıyordu. Yakın süreçte sunulan taleplere bağlı olarak yapılan yeni düzenleme ile birlikte ağır hasarlı araçlar 1 aylık süre içerisinde sınırlama yaşanmadan muayene hakkı kazanmaktadır. Bu kapsamda eğer ilk araç muayenesinde ağır kusurlu bir durum ortaya çıkıyorsa, bu kusurların giderilmesi ile birlikte 1 ay içerisinde yeniden muayene başvurusu yapılarak, araç muayeneden geçirilebilir. 

 

Not: Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek bilgiler farklılık gösterebilir.

img