Yeni Araç
Fiyat Teklifi Alın

İkinci El
İkinci El Araçlar

Servis Randevusu
Servis Randevusu

Arabada Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

img

Araç sahipleri için hali hazırda en önemli konuların başında yakıt tasarrufu gelirken bu doğrultuda birçok önerilerde yapılmaya devam etmektedir. Son yıllarda ortaya çıkan yakıt tüketiminde tasarruf sağlayan cihazla ilgili ise birçok değişik görüş bulunur. Bazıları önemli ölçüde katkıya sahip olduğunu belirtilirken hiçbir şekilde aracın yakıt tüketiminde etkisi olmadığını söyleyenlerde mevcuttur. Var olan cihazlardan ziyade aracın kullanımı sırasında yapılabilecek püf noktalarıyla nasıl yakıt tasarrufu sağlandığı çok daha önemli bir konudur. Öncelikli olarak yakıt tasarrufunun ne şekilde sağlandığına geçmeden önce yakıt tüketiminin neden arttığı bilinmelidir. Aracın çok yüksek hız limitinde kullanılması, ani hızlanma durumları ve yol boyunca şerit değiştirme halleri tüketimi arttırmaktadır. Araçla yapılan sert manevra ve kontrolsüz kullanımlarda riskli olduğu kadar yakıt tüketimine olumsuz etki etmektedir.

Yakıt Tasarruflarında Aracın Etkisi Var Mı?

 

Kullanılan aracın sahip olduğu özelliklere göre yakıt tasarruf durumlarında farklı oranlar ortaya çıkabilmektedir. Aracın sıfır ya da yeni olmasının çok daha yüksek düzeyde yakıt tasarrufu elde edilmesinde rolü vardır. Arabanın yaşlanmasıyla birlikte performansın kaybolması ve yakıt tasarrufunun oluşmamaya başlaması bilinmektedir. Arabanın sahip olduğu ağırlıkta yakıt masraflarıyla doğru orantılıdır. Küçük boyutlu ve hafif olan araçların çok daha az yaktığı bilinen bir gerçektir. Motorları küçük hacimli olan araçlarda da yakıt tüketimi çok daha düşük seviyelerde kalır. Bundan dolayı daha küçük motorlu araçlarda yakıt tasarrufunun sağlanmasında çok büyük bir problem ortaya çıkmayacaktır. Kullanılan yakıtın cinsi ve var olan teknolojik hususlarında etkili olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Elektrikli arabalarda yakıt tüketiminin ilerleyen yıllarda çok daha makul seviyelere geleceği bilinmektedir.

Araçlarda Yakıt Tasarrufu İçin Püf Noktalar

 

Aşırı hızlı araç kullanımı veya yol boyunca sürüşlerde aniden hızlanma en büyük yakıt tüketimini ortaya çıkan etkendir. Bundan dolayı aracın belirli sabit hızlarda kullanımı yakıt tasarrufu için olmazsa olmaz bir durumdur. 90 kilometrede aracın bir saat kullanımıyla sahip olunacak km başına yakıt tüketimi makul seviyelere indirilecektir. Bunun için birçok araçta var olan hız sabitleyici özellik kullanılabilir. Bu sayede yakıt masrafların yarı yarıya kadar indirilebilmektedir. Motora birden yüklenilmesi ve aşırı yakıt gönderim yapılması ise çeşitli sorunları da beraberinde getirebilir.

Kullanırken Araçta Yakıt Tasarrufu Sağlamak İçin Ne Yapılır?

 

Yakıt tüketiminde bonkör harcama sunan bir başka durum ise şehir içi trafiğinde gerçekleşen dur-kalk süreçleridir. Devamlı olarak araçta frene basılması ve tekrar motorun hareketinin sağlanmasıyla harcanan yakıt iki katını aşabilmektedir. Bundan ötürü yakıt tüketiminde tasarruf amacıyla dur-kalk bulunmayan yollar tercih edilebilir. Kırmızı ışık ya da trafiğin yoğun olmadığı yollarla çok daha uzun mesafelerde gidilebilir. Burada yakıt tasarrufu için mesafeler değil, aracın nasıl kullanıldığının önemi bulunur. Her ne kadar yolun çok daha fazla uzatıldığı görüşü hâkim olsa da aracın devamlı seyir halinde durmadan hareket ettirilmesiyle istenen tasarruf da elde edilir.

Dizel veya Benzinli Araç Yakıt Tasarrufu İçin Trafikte Kontak Kapatma

 

Trafik yoğunluğunun bulunması, ışıkların bir dakikayı aşan bekletme sürelerinde motor durdurulabilir. Yakıt tüketimi hareketle birlikte artsa da durma anlarından kaynaklı tasarruf bu şekilde elde edilir. Start-stop araçlarda çok daha kolay bir şekilde çalıştırma yapıldığından yakıt tasarrufu için bu yöntemin kullanımı pratiktir. Ayrıca otomatik vitesli araçlarda da ışıklarda kontak kapatılabilir.

Uzun Yolda Yakıt Tasarrufu

 

Hepimiz iş için veya seyahat amacıyla otomobilimizle uzun yola çıkarız. Özellikle bayram dönemlerinde memlekete gitmek için yollara koyuluruz. Artan benzin, mazot veya lpg fiyatları nedeniyle yakıt tasarrufu nasıl yapılır sorusu her araç sahibinin aklındadır.

Özellikle uzun yollarda yakıt tasarrufu iiçin aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

 

-Araca aşırı yük almayınız aracınız ne kadar ağır olursa o kadar benzin veya mazot harcarsınız.

-Aracı yüksek devirlerde kullanmayınız. Yüksek devirlerde motor daha çok ısınır ve yorulur.

-Aracınızda hız sabitleme özelliği var ise 2000 devirde sabitleyiniz. Hız sabitleme özelliği yakıt tasarrufu için en faydalı özelliktir.

-Aşırı hız yapmayınız. Ne kadar hızlı giderseniz enjektörler o kadar fazla yakıt pompalar.

-Lastik basıncını kontrol edin. Doğru lastik basıncı hem yakıt hemde yol tutuş performansını arttırır.

Araç Yakıt Tasarruf Cihazı İşe Yarıyor Mu?

 

Piyasada satılan araç yakıt tasarruf cihazları genel olarak işe yaramamaktadır. Otomobil üreticileri aracın performansına zarar vermeden yakıt tasarrufu yapmanın yolunu bulsaydı zaten uygularlardı. Araca LPG taktırmak bile önerilmezken sonuçları kesin olarak bilinmeyen cihazları kullanmak sakıncalı olabilir.

 

Yazımızı "araç yakıt tasarrufu nasıl yapılır" ile ilgili ehliyet sınavı çıkmış sorusu ile bitirelim.

 

Araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

A) Trafik yoğunluğu olan dur kalk yolları seçin

B) Aracın olabildiğinde yüklü olmasını sağlayın

C) Lastik hava basıncını normal değerlerde tutun

D)  Arabayı yüksek devirde kullanın

Sizce yakıt tasarrufu için yapılması gereken ne ?:)

 

 

 

 

 

img