Yeni Araç
Fiyat Teklifi Alın

İkinci El
İkinci El Araçlar

Servis Randevusu
Servis Randevusu

ABS Fren Sistemi Nedir ve Ne İşe Yarar?

img

Araç ile ilgili her geçen gün kullanılan kelimeler ve sistemler artıyor. Bu noktada halk arasında oldukça sık duyulan ama kullanım amacının yanlış bilindiği bir sistemi açıklayacağız. O da ABS sistemi. ABS kelimesini çok yerlerde duymuş olabilirsiniz. Aslında bu sistem, halk arasında fren sistemi olarak bilinmektedir. Asıl adı ise Anti Lock Braking System’dir. Ancak dilimize ABS olarak yerleşmiştir. Türkçe olarak anlamı ise, Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi şeklindedir. Son derece önemli bir sistemdir. Özellikle, tehlikeli durumlara karşı geliştirilmiş son derece önemli bir sistemdir. Aşırı yüklüyken ya da aşırı derecede hızlıyken, fren yaptığınızda, istediğiniz şekilde yavaşlayamayabilirsiniz. Bu durum kazaya sebebiyet verebilir. Ancak ABS sistemi bu durumların oluşmasını engellemekle görevli olan çok önemli bir sistemdir. Peki, bu sistem nasıl çalışmaktadır ve tam olarak ne işe yaramaktadır? Merak edilenleri sizler için derliyoruz.

 

ABS Sistemi Nedir, İşe Yarar?

ABS sisteminin son derece önemli olduğundan bahsetmiştik. Aklınıza ABS neyin kısaltması sorusu geliryorsa hemen cevaplayayarak başlayalım. ABS, “Anti-lock Braking System” yani "Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi"dir. Adındanda anlaşılacağı gibi fren sisteminin ani frenlemede kilitlenmesini önler ve bu da fren mesafesinin kısıtlanmasını sağlar. Yani aracın ani bir durumda fren yapabilmesini sağlar. Bu da sürücülerin, direksiyona hâkimiyet kurmasını sağlar. Bu durumda fren kilitlenmesinin ne anlama geldiğini belirtmemiz gerekiyor. Fren kilitlenmesi, genellikle sürücülerin aşırı hızlıyken aniden frene basması ya da araçların kaygan zemin frene bastığında kilitlenmesidir. Bu durumda tekerleğin dönme hızı yavaşlamıştır. Aslında buna kilitlenme denir. ABS sistemi de burada devreye girerek, araçların kilitlenmesini önler. Ancak ABS sitemi ne kadar gelişmiş olursa olsun, kazalara karşı yüzde 100 koruma sağlamamaktadır. Yine de bu noktada sürücülerimizin dikkatli olması so derece önemlidir.

 

ABS Sisteminin Faydaları Nelerdir? ABS Fren Sistemi Avantajları

ABS sisteminin çok önemli bir faydası bulunmaktadır. Bu fren sistemi, aracın durma, manevra ve kararlılığını arttırmaktadır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, tekerlek kilitlenmesini önleyerek, sürücülerin ani bir fren karşısında fren yapabilmesine yardımcı olur. Bu noktada yön kontrolü de sağlanmaktadır. Güvenli bir şekilde durabilmek için bu sistemin olması gerekmektedir.

Kaygan bir zeminde, ABS’si olmayan bir araç frene bastığı zaman araba kaymaktadır. Bu da ne yazık ki kaza olasılığını arttıran bir durumdur. Bu durumların yaşanmasını önlemek adına ilk olarak sürücülerimizin dikkatli olması gerekmektedir. Daha sonra tercih edilecek araçların ABS sistemine sahip olması gerekmektedir.

Bu sistemdeki en temel amaç, fren mesafesini kısaltmak değildir. NE yazık ki bu noktada çoğu kiş bu sistemin faydasını yanlış bilmektedir. Kısacası 4 tekerleğin, fren yapıldığında aynı anda kilitlenmesini önlemek ve sürücüye fren yaptığında yol hâkimiyetini kaybetmemesini sağlamak. Bu da bu sistemin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha ortaya koymaktadır.

 

ABS Sisteminin Görevi

Bu sistemin görevi, son derece önemlidir. Frene bastığınız zaman, eğer aracınız ABS’li ise, sürücü kontrollü bir şekilde fren yapabilmektedir. Aynı zamanda tekerlekleriniz de kilitlenmez. Tut Bırak yöntemiyle, araca hakim olmanızı ve kolay bir şekilde yön verebilmenize yardımcı olur.

 

Araçta ABS Olup Olmadığını Anlayabilir Miyiz?

Kış aylarının gelmesi, beraberinde yolların kayganlaşmasını ve kazaların artmasına sebebiyet vermektedir. Dikkatli olan sürücüler bu noktada, araçlarında ABS sisteminin olup olmadığını merak etmektedir. Aracınızda bu sistemin olup olmadığını anlamak istiyorsanız, bunun için önünüzde 2 yol bulunmaktadır. İlk olarak aracınızda kontağı çevirdiğinizde ABS ışığı yanıyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstermektedir.

Bunun dışında aracınızda ABS sisteminin olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: Aracınız ile ani bir fren yaptığınızda tekerler kilitlenip bırakıyorsa, ve arkanızda kesik kesik tekerlek izleri oluşuyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstertir. Aynı zamanda fren yaptığınızda, aracınızda ABS sistemi varsa, altta bir darbe gelir gibi vuruntulu bir ses duyacak ve hissedeceksiniz.

Görüldüğü gibi, araçta ABS sisteminin olup olmadığını anlamak son derece kolay ve basittir. Kış aylarının gelmesi ile, yollar her zamankinden daha tehlikeli bir hal almaktadır. Bu da sürücülerimizin her zamankinden daha fazla dikkatli olmalarını gerektirmektedir. Aracınızda ne kadar ABS ya da başka bir sistem olursa olsun, hiçbir zaman tedbiri elden bırakmamalı ve gerekli önlemleri almalısınız. Unutmayın, aracınızda ABS olsa bile, bu kaza olmayacağı anlamına gelmemektedir.

 

ABS Işığı Neden Yanar?

Bütün arıza kodları gibi aracın bu ışığı yaktığı durumda yapılması gereken ilk şey en yakın oto servis yani bilinen Avek gibi yetkili servise aracı götürmektir. Aracın en önemli parçaları olan fren sistemi parçalarının arızalı olması durumunda araç sürücüsü ve trafiğe dahil olan yolcu ve yayalar için hayati tehlike oluşmaktadır. Aracın tedaylı arıza tespiti sonrası aşağıdaki sorunlardan dolayı uyarı alınabilir:

  • Fren Sıvısı Eksikliği

Fren hidroliği kontrolü sonrası eksik olan fren sıvısı tamamlanmalıdır.

  • Hidrolik Pompa Arızası

Arızalı olan hidrolik popması orjinal oto yedek parça ile değişmelidir.

  • Hız Sensörünün Arızası

Aynı şekilde arızalı parça yetkili oto serviste değişmelidir.


 

ABS Sistemi Bozulursa Ne Olur?

Bu ışık yandığında araç ani frenlemelerde balatalar yoluyla diskleri ani şekilde sıkar ve özellikle virajlarda aracın frenle savrulmasına neden olabilir. ABS sistemi devreye girdiğinde virajlarda ve ıslak zeminde ani kaymalar önlenir ve sürücünün direksiyon hakimeyeti sağlaması kolaylaşır.

 

img