Yeni Araç
Fiyat Teklifi Alın

İkinci El
İkinci El Araçlar

Servis Randevusu
Servis Randevusu

Aks Kesmesi Nedir?

img

Günümüzde birçok farklı otomobilde sıklıkla karşılaşılan arızaların arasında aks kesmesi problemi görülmektedir. Bir diğer ismi aks kırılması olarak da bilinen bu problem araçlarda ciddi masraflar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından bu tür bir arıza ile karşılaşıldığında, sorunun önemsenmesi ve hızlı bir şekilde çözüm aranması önerilmektedir.

 

Araba Nasıl Aks Keser?

Araçlarda aks adı verilen parça, hareketi sağlayabilmek için kullanılan bir dişli parçasıdır. Bu dişli parçası araç içerisindeki birçok küçük parçaya göre kısmen daha yüksek bir fiyata sahiptir. Arabanın genel yükünü taşıdığı için çok sağlam bir şekilde imal edilmiş olmasına rağmen arazide kullanılan veya yük taşıyan araçlarda aks kırılması problemi yaşanabilir.

 

Aks adı verilen parça hareketli bir yapıya sahip olurken, içinde bilyeler bulunur ve bu bilyeler bazı nedenlerden dolayı dağılabilir ve bu durumda da aks kesmesi problemi ortaya çıkar. Aslında aks kırılması problemi altında yatan nedenler farklı bir yapıya sahip olabilir. Bu amaçla da nedenlerin ayrıntılarına kısa kısa bakılması da gerekebilir.

 

* Araç kullanımı sırasında elbette ki araç içerisinde belirli bir kapasitede yük yer alabilir. Özellikle ticari araçlarda yük taşınması gayet normal bir durum olmakla birlikte bu yük kapasitenin üzerine çıktığında aşırı zorlama yaşanır. Zorlama nedeniyle aks belirli bir kapasitenin üzerine çıktığı için direncini kaybeder ve aks kırılması yaşanabilir. Kırılma sonrasında aracın hareket kabiliyeti ortadan kalkarken, alt takımda çökme yaşanır. 

 

* Bir diğer problemde aracın yolda hareket etmesi sırasında genellikle arazi koşullarında veya düzgün olmayan satıhlarda aks kesmesi yaşanabilir. Sadece şehir içerisinde ilerlerken dahi aracın ön tarafı sert bir parça ile temas ettiğinde, oluşan hasar sonrası sürekli hareket devam ederken aks kırılması yaşanabilir.

 

* Bir diğer nedende ise deforme olan körükler nedeniyle ortaya çıkan yağ sızıntısıdır. Bu yağ sızıntısı nedeniyle fren sistemi devreden çıkarken, aks kırılması ve bununla beraber farklı problemler de görülenidir.

 

Aks Arızası Nasıl Anlaşılır?

Bir araçta hareket halindeyken veya güçlü bir şekilde sürüş gerçekleştirilirken aks kesilmesi yaşanırsa, bu arıza çok hızlı bir şekilde anlaşılır. Üstelik sürücü olarak aracın kullanımına ve ilerleyişine çok fazla dikkat etmeseniz dahi kolaylıkla bu durumun farkına varabilirsiniz.

 

Aks kesmesi problemi ile karşılaştığınızda, araç sürüşe devam ederken düz yolda dahi net bir şekilde problem gösterir. Fakat özellikle viraj dönüşleri sırasında ortaya çıkan tıkırtı sesleri aks kırılması problemine işaret edecektir. Araçlarda yolculuk esnasında istenmeyen şekilde titremeler yaşanıyorsa ve bu titremeler her an daha fazla kendini hissettiriyorsa, bir aks kesmesi arızası ile karşılaşmış olabilirsiniz. 

 

Arabanın önden çekişli veya arkadan itişli olmasına bağlı olarak çekici tekerleklerinde jant veya aks körüklerinin bağlı olduğu kısımlarda gres yağı sızıntıları ile karşılaşabilirsiniz. Yine bu sıkıntı daha önce bahsedildiği şekilde araç körüklerindeki sızıntı ile aynı olmakla birlikte fren sisteminin devre dışı kalmasıyla aks kesmesi yaşandığı anlaşılabilir.

 

Aksı Bozuk Araba Kullanılır Mı?

Araçlarda aks parçası ile ilgili aks kesmesi, kırılması veya diğer problemlerde hasarın boyutlarına göre farklı maliyetlerde çözüm elde etmek mümkündür. Çünkü kesme sonrasında ortaya çıkan problemler ile birlikte bir aracın kullanılmaya devam edilmesi neredeyse mümkün olmayacaktır. Arıza gösteren parçanın hızlı ve profesyonel bir şekilde değiştirilmesi gerekecektir.

 

Araçlarınızda marka ve model bilgisine bağlı olarak  yetkili servislerde aks kesmesi problemi sonrasında onarım ve değişim işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu değişim işleminin gerçekleştirmesi sonrasında tekrardan gerçekleştirilen test işlemleri sayesinde de aks probleminin ortadan kalkıp kalkmadığı incelenir. Bu sayede probleminin ortadan kalkması ile araç tekrardan eski randımanı ile çalışabilir. Ancak aks kesmesi problemine neden olan aşırı yük veya darbeler gibi faktörlerden her zaman kaçınmak gerekir.

 

Not: Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek bilgiler farklılık gösterebilir.

img