Yeni Araç
Fiyat Teklifi Alın

İkinci El
İkinci El Araçlar

Servis Randevusu
Servis Randevusu

Egzoz Emisyon Değerleri Nasıl Düşürülür?

img

Egzoz emisyon değeri araçlarda kullanılan yakıtın yanması sonucu oluşan ve havaya dağılan kimyasalların oluşturduğu hava kirliliğini önlemek için kullanılan bir terimdir.

 

Dünya genelindeki araç fazlalığını göz önüne alırsak hava kirliliğinin boyutlarının çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Egzoz emisyon değeri nasıl düşürülür gibi sorular ile bu araçların yaymış olduğu kirliliği azaltmak için farklı yöntemler aranmaktadır. Egzoz emisyon değerini düşürmek için otomobil sahiplerinin belirli aralıklarla egzoz gazı muayenesi yapması gerekiyor. Yani emisyon testi yaptırmalılar. Bu şekilde trafikte oluşan hava kirliliğinin olumsuz etkilerini azaltmış olursunuz.

 

Motorlu taşıtlarda egzoz emisyonunu düşürmek için temel birkaç parçaya ihtiyaç vardır. Bu parçalar egzoz sistemine monte edilerek zararlı gazlar filtrelenir ve zararlı gazların doğaya salınması engellenir. Mesela benzinli ya da dizel araç fark etmeksizin kullanılan katalitik konvektör sayesinde yakıt yanması sonucu da oluşan zararlı gazları kendi içerisinde bulunan diğer kimyasallarla tepkimeye sokar ve bu gazların zararının minimuma indirir.

 

Dizel Araçların Mı Benzinli Araçların Mı Emisyon Değeri Yüksek?

Dizel araçlar 2000'li yıllardan önceki dönem de yüksek emisyon değerleri yüzünden kötü olarak anılmaya başlamıştır. Kötü koku ve kurum birikintisi de kötü anılmasının en büyük sebeplerinden birisiydi. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte dizel motorlar benzinli motorlar gibi başarılı emisyon değerlerine sahip olmuştur.

 

Dizel araçlar daha uzun yolculuklarda tercih edilirken benzinli araçlar daha kısa mesafeler için tercih edilmektedir. Dizel araçlar CO2 değeri düşünüldüğünde düşük emisyon değerine sahip olsalar da yüksek NOX gazlarından dolayı daha zararlıdır. Bu olayın sonucunda iyi bir şekilde filtrelenmediği takdirde dizel araçlar benzinli araçların motorlarından daha kirlidir.

 

Dizel Araç Emisyonunun Benzinli Araçtan Farkı Nedir?

İçten yanmalı araçların çalışması sırasında ihtiyaç duyulan bir malzeme olan dizel yakıtının yapısından dolayı yanmaya başladığı andan itibaren benzinli araca nispeten daha fazla sayıda nitrojen oksit ve nitrojen dioksit ile siyah duman yani yanmamış hidrokarbonlar kanserojen madde içermektedir. Bundan dolayı yanmış hali benzine nispeten hem daha zararlı hem de çok daha fazla zehir içermektedir.

 

Doğaya zarar vermemesi için iyi bir şekilde filtrelenmesi gerekir. Dizel araçların emisyonunun benzinli araçtan en büyük farkı yakıt kalitesidir. Bu dizel araçların emisyonunun fazla olmasına sebep olmaktadır.

 

Dizel Araçlar Avrupa'da Yasaklanacak Mı?

Dizel motorlu araçlar benzinli araçlara göre kat kat fazla zararlı gaz salını mı yapması sebebiyle 2030 yılına kadar kademeli olarak üretimi durdurulacak şeklinde haberler gündemdedir. Şimdiden Almanya'da başlayan dizel yasakları tüm Avrupa şehirlerine yayılmaya başlamıştır. İlk olarak 2018 yılında Köln'de dizel yasağı başlamış ve dizel araçların satışı da azalmıştır.

 

Dünya sağlık örgütü (WHO) tarafından yapılan laboratuvar araştırmalarına göre çevreye 10 kat daha fazla zarar verdiği kanıtlamıştır. Dizel yakıtın yanarken ortaya çıkardığı katı parçacıklar sebebiyle yalnızca havayı kirletmekle kalmayıp tarihi yapılara zarar verdiği de ispatlanmıştır.

 

2022 yılında dizel yasağı Barselona ve Madrid'in ardından Fransa, Hollanda, Norveç gibi şehirlerin uygulaması beklenen dizel yasağı Türkiye'nin de gündemindedir. Dizel araçların verdiği zarar artmakta ve Avrupa ülkelerinin bu konuda çalışmaları sürdürmektedir.

 

Dizel Araçların Geleceği

Dizel araçların geleceği pek parlak görünmemektedir. Emisyon değerinin yüksek olması verdiği zararı gözler önüne sermektedir. Dizel araç piston içerideki hava ve yakıt yerine sadece havanın sıkıştırılması ve püskürtülmesi yönteminden dolayı kullanımı azalmıştır. Bu sayede dizel araç üretimi düşmüş ve ikinci el dizel araçlarda kullanımı azaltmak için çok yüksek fiyatlardan satılmaktadır.

 

Avrupa Ülkelerinde uygulanan yasaklar yüzünden tamamen dizel araçlardan vazgeçilecek gibi görünmektedir. Diğer ülkelere nispeten ülkemizde artan dizel araç kullanımına da artık dur denilmeye başlamıştır. Gelişen teknoloji ile dizel ve benzinli araçların yerini elektrikli araçların alması muhtemeldir.

 

Peki Egzoz Emisyon Değeri Nasıl Düşürülür?

Egr ve dpf sisteminin temiz olduğundan emin olun

Hava ve mazot filtrenizin temiz olmasına özen gösterin

Aracınızın periyodik ve ağır bakımlarını aksatmayın

Aracınız LPG’li ise gaz ayarını kontrol ettirin

Aracın partikül filtresi gibi önemli parçalarını devre dışı bıraktırmayın

 

 

İçerik tamamen bilgi amaçlıdır. Gerekli durumlarda yapılacak en doğru şey yetkili servise başvurmaktır

 

img