Emniyet Kemeri Takmama Cezası Sorgulama
Emniyet kemeri araçlarda mutlaka kullanılması gereken güvenlik önlemleri arasında bulunmaktadır. Trafiğe çıkan her sürücünün ve araç içi yolcunun emniyet kemeri kullanması gerekmektedir. Kullanılmayan emniyet kemeri can kaybına sebep olabileceği gibi emniyet kemeri takmama cezasına da sebep olabilmektedir. Hayat kurtarıcı özelliği olan emniyet kemeri, son zamanlarda birtakım yaptırımlara bağlanmaktadır. Devlet emniyet kemerini zorunlu bir hale getirerek, takmayan sürücüler için birtakım cezalar getirmiştir. Maddi olan bu cezalar, en azından bazı sürücüler için caydırıcı olmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yayınlamış olduğu kanuna göre emniyet kemerinin takmama cezası her yıl artmaktadır. Bu cezayı ödememeniz durumunda, cezanız faiz yükünün altında kalmaktadır. Erken ödemede ise avantajlı fiyatlar vardır.
Emniyet Kemerinin Önemi Nedir?
Emniyet kemeri araçların içerisinde belki de en önemli parçaların arasında bulunmaktadır. Ülkemizde meydana gelen ölümlü trafik kazalarının en temel sebebi, emniyet kemeri takmamaktandır. Ne yazık ki ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının oranı her geçen gün daha da artmaktadır. Kullanıcı hatalarından kaynaklanabilen bu kazaların bir kısmı da araçların arızasından meydana gelebilmektedir. Ancak her türlü sizler araç kullanırken, ya da araçlara bindiğinizde emniyet kemeri kullanmanız gerekmektedir. Araç içerisindeki en önemli güvenlik unsurlarının başında gelen emniyet kemerinin sadece uzun yolda kullanılması gerektiği gibi yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Bu yanlış düşünceyi çok dikkate almamanızı öneriyoruz. Çünkü uzun ya da kısa fark etmeksizin araca bindiğiniz anda kemerinizi takmanız gerekmektedir. Kazanın ne zaman geleceğini bilemeyiz. Bizler de emniyet kemeri kullanımının neden bu kadar önemli olduğunu sizlere açıklamak istiyoruz.
Emniyet Kemerinin Faydaları
Emniyet kemeri kullanmanın pek çok faydası bulunmaktadır. Genel olarak faydalarından bazılarını şu şekilde açıklayabiliriz:
- Kemer kullanmak sadece hafif yaralanmaya sebep olabilmektedir.
- Basit bir işlemle kemerinizi bağlayarak kendinizi kazalara karşı koruma altına alabilirsiniz.
- Kemer kullanarak göğüs ve baş gibi ciddi yararlanmalara karşı kendinizi koruyabilirsiniz.
- Emniyet kemeri kullanan kişiler de yaralanma ihtimali yüzde 30 oranında azalmaktadır.
- Ciddi yaralanmaları önleyen emniyet kemeri, kesinlikle kullanılması gerekmektedir.
Kimlerin Emniyet Kemeri Takma Zorunluluğu Yoktur?
Herkesin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır. Zorunluluğu olmayan kişileri şu şekilde açıklayabiliriz:
- Park etme ve geri geri gitme alanlarında 25 km hızını geçmeyen sürücülerin kemer takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Yaralılara müdahale eden ambulanslarda hasta taşıyan özel görevi bulunan kişilerin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Yerleşim yeri içerisinde minibüs içerisinde seyahat eden yolcuların kemer takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Emniyet Kemeri Takmama Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Diyelim emniyet kemeri cezası yediniz kamera kayıtlarında muhtemelen bariz şekilde kemersiz haliniz görünmektedir. Farklı bir nedenle emliyet kemeri takmama cezasına nasıl itiraz edilir merak ediyorsanız. Tek yapmanız usulüne uygun bir dilekçe ile gerekli mercilere ulaşmaktır. Cezayı ödedikten sonra itiraz etmeniz faiz işlememesini sağlayacaktır. Eğer haklı bulunursanız ödediğiniz rakam size iade edilir.
Emniyet Kemeri Takmama Cezası Sorgulama
Emniyet kemeri takmama cezası da trafik cezaları içerisinde yer alır. Her ne kadar çok basit gibi görülse de hayati öneme sahip bir pratiklik kazandırır. Dikkatsiz sürücülerle karşı karşıya gelinmesi durumunda telafisi çok zor durumların yaşanmaması emniyet kemerleriyle mümkün olur. Bununla birlikte var olan ceza durumlarına ilişkin EDS sistemlerinden de yararlanılabilir. Bundan ötürü bazen fark edilmeksizin de ceza durumuyla karşı karşıya kalınabilir. Bunun için E-Devlet hesabından kişinin sahip olduğu araca dair trafik ceza sorgulamaları yapılabilir. Emniyet kemeri takmama cezası içinde E-Devlet iyi bir sorgulama bölümüdür. E-Devlet şifresi ve TC kimlik numarasıyla giriş sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü bölümünden kontrol yapılır. “Araç Plakasına Göre Ceza Sorgulama” kısmından anında görüntülenmesi söz konusudur. Herhangi bir belge istenmezken var olan emniyet kemerinin kullanılmamasına yönelik ceza durumu da yer alır. Böyle bir durumun tespiti sonrasında ise hemen yönlendirilen resmi kurum sitesinden ödemeler yapılabilir. GİB üzerinden de sorgulama yapılabileceği gibi ödemelerin başlatılması mümkün olmaktadır.
Bütün trafik cezalarında olduğu gibi emniyet kemeri takmama cezasını da E-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz. Tüm trafik cezası sorgulama işlemleri ve benzer birçok hizmet E-Devlet’te mevcut.
Emniyet Kemeri Cezası Ödenmezse Ne Olur? Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?
Sorgulama sonrasında resmi kurumların internet sitesinden online işlemler kısmında ödeme gerçekleştirilir. Hızlı bir şekilde kişiye ait kredi kartıyla hemen ödeme yapılır. Bununla birlikte mobil ya da internet bankacılığı kullanımlarıyla da ödemeler bölümünden trafik borçları halledilebilir. Var olan emniyet kemeri takmama cezası da bulunurken plaka ve ilgili bölümlerin doldurulmasının ardından onay verilir. Banka hesabından ödeme yapılabileceği gibi doğrudan kredi kartından çekimde sağlanır. Taksitli durumlarda anlaşmalı bankalara göre farklılık gösterir. Ayrıca tüm bu online süreçlerin haricinde PTT ve banka şubelerinden de ödemeler yapılır. Sıra sonrasında trafik borcunun ödenmesi talebiyle işlemler tamamlanır. Son bir yıla ait tüm trafik borçlarının görüntülenmesi ve ödeme durumlarına ilişkin unsurlarda Emniyet Genel Müdürlüğü sitesi üzerinden erişime açıktır. Vergi dairesi bürolarından da ödemelerin yapılabileceği bilinirken sürenin 15 günü aşması halinde ise indirimli imkandan faydalanılmamaktadır.
*Sadece bilgi amaçlıdır.