Yeni Araç
Fiyat Teklifi Alın

İkinci El
İkinci El Araçlar

Servis Randevusu
Servis Randevusu

DSG Şanzıman Yağ Değişimi. DSG Bakımı

img

DSG Şanzıman Bakımı

Otomotiv dünyasında Alman markalarının önemi her zaman büyük bir yere sahip olmakla birlikte Volkswagen Grubu kendi bünyesinde birçok farklı önemli markayı da bulundurmaktadır. Bu markalarda geliştirilen araçlarda en önemli sistemlerden birisi DSG şanzıman olarak bilinmektedir. Bu özel şanzıman sisteminde diğer araçlarda bulunan şanzıman sistemine göre dikkatli ve düzenli bakım aracın kullanımına ve ömrüne katkı sağlamaktadır.

 

DSG Şanzıman Nedir?

Kısa bir şekilde DSG şanzıman tanımına değinmek gerekirse, bu sistem İngilizce açılımı “Direct Shift Gearbox” olmak ile birlikte Türkçe karşılığı “Doğrudan Vitesli Şanzıman” anlamına gelmektedir. Bu teknoloji, yaklaşık 20 yıl gibi bir geçmişe sahip olmakla birlikte Volkswagen bu sistem üzerinde uzunca bir süre çalışmıştır. Hali hazırda Passat, Jetta, Golf gibi birçok modelde oldukça sevilmiş bir sistemdir. Çift kavrama yeteneği geliştirilerek, otomatik şanzımanda çok yumuşak ve konforlu geçişler elde edilmiştir.

 

DSG şanzıman bulunan bir araçta ad tüm araçlarda olduğu gibi yine şanzıman bakımı yapılması ve şanzıman yağı değişimi gibi rutin işlemler yapılması gerekir. Bu noktada şanzıman yağı değiştirme açısından doğru yağ seçiminin yapılması ve doğru dönemlerde yağ değişmelerinin gerçekleştirilmesi gibi ayrıntılara dikkat etmek gerekecektir.

 

DSG Şanzıman Yağ Değişimi

7 vitesli bir yapıya sahip olan DSG şanzıman tüm şanzıman yapılarında olduğu gibi içerisinde şanzıman yağı bulundurmaktadır. Bilindiği üzere şanzıman yağı mekanizma içerisindeki dişli kutularında kullanılır. Bu özel yağ dişli mekanizması içerisindeki hareketi sağlamak, parçaları korumak ve arızaları önlemek açısından çok önemli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tüm araç içerisindeki yağ yapısında karşılaşıldığı gibi şanzıman yağı belirli bir süre sonrasında değiştirilmelidir.

 

DSG şanzıman yağı değişimi genellikle belirli bir periyot ile gerçekleştirilir. Bu değişimin sağlanabilmesi için öncelikle kullandığınız aracın marka ve modelini göz önünde bulundurmamız gerekecektir. Bu bilgi aracınızın üretici kataloğu içerisinde görülecektir ve kaç yılda bir ya da hangi bakım dönemlerinde şanzıman yağı değişimi ne zaman yapılması gerektiği tespit edilebilir.

 

DSG Şanzımana Hangi Yağ Kullanılır?

Birçok kişi sahip olduğu araçta klasik bir şekilde motor yağı değişimi gerçekleştirirken, şanzıman yağının değişimi ihtiyacının da bulunduğunu bilmemektedir. Ancak elbette motor yağında karşılaşılan duruma benzer olarak şanzıman yağ kalitesi de giderek düşecektir ve değişim ihtiyacı mutlak olarak ortaya çıkacaktır. Bu konuda aracınızın üretici kataloğu ve yetkili servis  noktasında gerekli desteği alabilir ve genellikle 60.000 kilometre gibi bir süreç sonrasında yağ değişimi yapılması gerektiğini bilebilirsiniz.

 

DSG şanzıman kullanılan araçlarda bu önemli işlem olan yağ değişimi yapılması açısından da doğru yağın seçilmesi önem arz etmektedir. Çünkü DSG şanzıman yağı klasik motor yağı veya şanzıman yağları ile önemli farklılıklara sahiptir. Bu açıdan değişim işlemlerinde kullanılacak DSG şanzıman yağı Volkswagen, Audi, Seat ve Skoda gibi binek veya ticari araçların yapısına uygun olarak üretilmiştir. Sentetik yağların harmanlanması sayesinde özel bir formülle üretilen bu yağlar, şanzımanda çok yüksek bir konfor ve koruma sağlar.

 

DSG Şanzıman Yağı Değişmezse Ne Olur?

Bilindiği üzere sadece DSG şanzıman değil tüm otomatik şanzıman araçlarda şanzıman yağının periyodik olarak değiştirilmesi çok önemli bir noktadır. Çünkü bahsedildiği şekilde şanzıman yağı mekanizma içerisindeki dişlilerin doğru çalışmasını, korunmasını ve daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu güvenli kullanımı elde etmek açısından da kılavuz veya servis üzerinden alınacak bilgiler ile DSG şanzıman yağ değişimi döneminde yaptırılmalıdır.

 

Genellikle araçlarda kilometre ölçümüne bağlı olarak şanzıman yağı değişimi gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Bazı yanlış bilgilere sahip olan kişiler tarafından şanzıman yağı değişimi ihtiyacı bulunmadığı ifade edilse de otomatik şanzımanda yağ değişimi yapılmadığında, eskiyen yağ özelliğini kaybeder ve şanzıman içerisindeki ekipmanlar zarar görür. Bu durumda genellikle vites değiştirme sırasında şanzıman giderek zorlanır ve ortaya gürültüler ya da çok sert geçişler çıkabilir.

 

Not: Sadece bilgi verme amaçlıdır. Gerçek bilgiler farklılık gösterebilir. Aracınıza zarar vermemek için Volkswagen yetkili servisine başvurun.

 

img