Yeni Araç
Fiyat Teklifi Alın

İkinci El
İkinci El Araçlar

Servis Randevusu
Servis Randevusu

Sigorta Kasko Farkı

img

Kasko ve trafik sigortası arasındaki farklar çok fazla karıştırılmaktadır. Çünkü iki sigortada aslında birbirine benzese de temel anlamda birbirlerine karşı önemli farklılıkları bulunmaktadır. Bizler hem kasko hem de trafik sigortası hakkında merak edilenleri sizlere açıklayarak, önemli farklılıklarına değinmek istiyoruz. Genel olarak farklılıkları ve tanımlarını anlattıktan sonra, eminiz ki sizler de kasko ve trafik sigortasının farklarını öğrenmiş olacaksınız. Çoğu vatandaş, aslında kasko ve trafik sigortasının aynı anlama geldiğini düşünmektedir. Ancak bu iki sigorta türü, araçla ilgili olsa da birbirinden farklı sigorta türleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Aralarındaki en temel farkın birinin zorunlu, birinin de isteğe bağlı olduğunu ifade edebiliriz.

Trafik Sigortası Nedir?

Kasko ve trafik sigortası arasındaki farklılıklara değinmeden önce, trafik sigortasının ve kasko sigortasının ayrı ayrı ne anlama geldiğini ifade etmemiz gerekiyor. Ancak bu şekilde farklılıklar tam olarak anlaşılabilir. Trafik sigortası, zorunlu olan bir sigorta türüdür. Aracıyla trafiğe karışacak her türlü araç bu sigortayı yaptırmak zorundadır. Zorunlu olmasından dolayı, trafiğe bu sigorta olmadan çıkan araçlar ne yazık ki bir takım cezalarla ve yaptırımlarla karşılaşmaktadır. Türkiye2de en yaygın sigorta türlerinden biri olan trafik sigortası, genel olarak 3. kişilerin zararlarını karşılamaktadır. Hem maddi, hem manevi hem de bedeni zararları karşılayan bu sigorta türü aslında sürücü için değil, karşı tarafı güvence altına almak için yapılmaktadır. Yaptırılan trafik sigortası, kasko sigortası olarak kullanılamaz.

Kasko Nedir?

Kasko ve trafik sigortası farklıklarına değinmeden önce trafik sigortasına yaptığımız gibi, kasko sigortasının da ne anlama geldiğini açıklamamız gerekiyor. Kasko sigortası zorunlu olmayan ve tamamen isteğe bağlı olan bir sigorta türüdür. Kasko sigortası sayesinde, sürücüler kendini koruma altına alabilmektedir. Poliçe sınırları çerçevesinde meydana gelen bir kazada, araç sürücüsünün alabileceği tüm zararlar teminat altına alınmaktadır. Zorunlu olmadığı ve isteğe bağlı olduğu için fiyatları zorunlu trafik sigortasına göre biraz daha pahalı olacaktır. Zorunlu olamamasına rağmen, günümüzde pek çok sürücü, kasko sigortasının ne kadar önemli olduğunun bilince olup buna göre hareket etmektedir. Kasko ve trafik sigortası arasında en temel farklar bu şekildedir.

Kasko ve Trafik Sigortası Farkları

Kasko ve trafik sigortası sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır. Bu sigorta türlerini yaptırmak isteyen vatandaşlar, sigortaların fiyatlarını araştırmaktadır. Genel olarak bu sigorta türleri için herhangi bir fiyatlandırmanın olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü kasko ve trafik sigortasında fiyatlar, aracın durumuna, markasına, sürücünün kaza oranına vb. kriterlere göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fiyatların sabit olmaması, sizleri korkutmasın, gittiğiniz sigorta acentesinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Sigortalar Arasındaki Farklar

Sigortaların arasındaki farkları şu şekilde beraber anlatabiliriz:

1. Sigortaların arasındaki en temel farkın zorunluluk konusunda olduğunu ifade edebiliriz. Trafik sigortası zorunlu, kasko sigortası zorunlu olmayan sigorta türüdür.
2. Zorunlu trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın hasarını karşılarken, kasko kaza sırasında sürücünün hasarlarını karşılamaktadır.
3. Trafik sigortasının sınırları sabittir ve devlet tarafından belirlenmiştir. Kaskodaki kapsamlar, kişiye göre belirlenebilmekte ve şekillenebilmektedir.
4. Teminat konusunda da farklılıkları bulunmaktadır.
5. Kaskoda fiyatları poliçenin içeriğine göre değişmekte, trafik sigortasında fiyatlar serbest tarifeye göre belirlenmektedir.

 

Kasko Yaptırmak Mantıklı Mı?

Kasko ne işe yarar değindik şimdi de araba kasko sigorta yaptırmak ne kadar mantıklı ona bakalım. Öncellikle kasko da sigorta da ödenen pirim ve sonrasında oluşturulan poliçede yazan teminatlar kadar karşı taraf veya kendi aracınız için ödeme yapar. Aracınızda kazada kusurlu olan taraf siz iseniz sigortanız teminat ettiği tutar kadar karşı tarafın maddi hasarını onarır hasar teminatı aştığında ise cebinizden ödeme yapmak zorunda kalırsınız. Aracınızda kasko var ise araç , oto servis, oto yedek parça fiyatları bu kadar artmışken modeli yüksek bir aracın masrafı da oldukça yüksek çıkacaktır. Zorunlu trafik sigortanızın limiti aşıldığınında eğer kaskonuz var ise devreye sokup cebinizden para çıkmadan sorunu çözmüş olmak için hem trafik sigortası kasko bir arada araç kullanmak oldukça güvenli bir tercih olacaktır. Araba sigorta kasko maliyeti ise günden güne artmakta olup kazasızlık indirimleri sayesinde uygun fiyatlı çözümler ile otomobiliniz güvence altında trafikte sorunzca kullanılabilir.

 

 

img