Yeni Araç
Fiyat Teklifi Alın

İkinci El
İkinci El Araçlar

Servis Randevusu
Servis Randevusu

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

img

Trafik kazası olduğu bir durumda sürücüler bazen çok sağlıklı düşünememektedir. Çünkü o an kazanın vermiş olduğu korku ve heyecan onların sağlıklı düşünmelerini engelleyecektir. Bu sebeple eğer böyle bir olay yaşıyorsanız, derin nefes almalı ve öncelikle sakin olmalısınız. Maddi hasarın ön planda olduğu bir trafik kazasında olayın kayıt altına alınabilmesi için trafik kazası tutanağının hazırlanması gerekiyor. Bu durum sigorta işlemleri için çok önemlidir. Her sigorta şirketi, karşı tarafın güvenliğini baz aldığı için onun aracıyla ilgilenecektir. Sizlerin de bildiği gibi her trafiğe çıkan aracın zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekmektedir. Durum bu şekilde olunca, meydana gelen bir trafik kazası durumunda zorunlu trafik sigortası devreye girer ve hasar karşılar. Ancak bunun için kaza tespit tutanağının doğru bir şekilde doldurulup hazırlanması gerekmektedir. Bilgilerin doldurumunda iki sürücü de yardımcı olmalıdır. Doldurulan tutanakta iki sürücünün de imzasının olması son derece önemlidir.

 

Kaza Tespit Tutanağı İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

Eğer hasarın sigorta şirketleri tarafından karşılanmasını istiyorsanız, bu durumda sizlerden istenilen bir takım belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. Kaza tespit tutanağı sırasında istenilen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

- Poliçenizin fotokopisini hazırlamalısınız
- Kaza yerine ilişkin kaza görüntülerinin çekilmesi gerekmektedir
- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisinin hazır olması gerekmektedir
- Maddi hasarlı bir kazada, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının doldurularak hazırlanması gerekmektedir.

Görüldüğü gibi meydana gelen bir trafik kazası durumunda sigorta şirketine başvurabilmek için bu belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. Aynı zamanda sürücülerin, kaza anını kabataslak bir şekilde resmetmeleri gerekmektedir. Daha sonra iki sürücü de kazanın o şekilde gerçekleştiğini onaylayarak, altlarına imzalarını atmaları gerekmektedir.

 

Kaza Tespit Tutanağının Geçerliliği Olmadığı Haller Nelerdir?

Sizlerin de bildiği gibi bazı hallerde maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının bir geçerliliği bulunmamaktadır. Genel olarak bu hallerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Sürücülerin alkol kullandığına dair bir şüphe varsa
Sürücülerin araç kullanması için yaşı elverişli değilse,
Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa
Trafik kazasında 3. kişilere ait eşyalara zarar gelmesi durumunda
Olası bir trafik kazası durumunda vefat durumunun olması
Kamu malına maddi zararın verilmesi
Kazayı yapan araçlardan birinin kamu kurumuna ait olması
Sürücünün akıl sağlığı şüphesi varsa

Görüldüğü üzere kaza tespit tutanağının da geçerli olmadığı bir takım haller bulunmaktadır. Bu hallerin dışında meydana gelen kazalar için tespit tutanağı tutulabilmektedir.

 

Tutanağı Doldururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tutanağın doldurulması da ciddi bir iştir. Peki kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur. Çünkü dikkat etmeniz gereken bir takım önemli noktalar bulunmaktadır. Her şeyden önce tutanağı dolduracak olan kişiler sadece kazaya karışan kişilere olmaktadır. İki tarafında mutlaka ıslak imzasının olması gerekmektedir. Kaza anının kesinlikle fotoğrafının çekilmesi ve belgelerinin arasına konulması gerekmektedir. Yazıların okunaklı olması sorun yaşanmaması adına önemlidir. Aynı zamanda kazanın oluş şekli de yazılma, kabataslak bir resim olarak da çizilmelidir. Form üzerindeki bilgiler eksiksiz ve doğru olmalıdır. Tutanak daha sonra fotokopi ile çıkartılmalı, ıslak imzalar daha sonra atılmalıdır. İmzanın fotokopisi kesinlikle çekilmemelidir. Eğer imzalardan biri yoksa ne yazık ki tutanak geçerli olmayacaktır.

 

Kazadan Bir Gün Sonra Tutanak Tutulur Mu?

Kazadan sonra tutanak süresi oldukça merak edilmektedir. Aslında doğru olan kazadan hemen sonra eğer kaza trafiği aksatıyorsa araçların resmi çekilip trafiği tehlikeye atmayacak bir yere araçlar çekildikten sonra en doğru ve sıcak bilgiler ışığında olay anının sürücüler gözünden maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağına yazılması gerekir.

 

Kazadan Sonra Tutanak Süresi, Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nereye Verilir?

Maddi hasarlı bir kaza yaşandıya eğer trafik kazası sigortaya bildirim süresi 5 iş günüdür. Sigorta veya kasko eksperinin işlemleri tamamlaması bazen uzun sürebilmektedir bu yüzden kaza tespit tutanağı örneğinizi en kısa sürede ilgili şirkete ulaştırmanız gerekmetktedir. Hasar tespit tutanağı örneği yerine ise SBM mobil kaza tutanağı uygulamasını indirerek işlerinizi kolayca cep telefonunuz üzerinden halledebilirsiniz.

 

Kaza Sonrası Oto Servis Hizmeti

Kaza tespit tutanağı nasıl doldurulur sorusunun cevabını verdiğimize göre gelelim kaza sonrasına. Maddi hasarlı kaza sonrası araç kullanılabilir halde ise orjinal parça değişimi ile oto tamir ve bakım hizmeti sunan Avek Otomotiv oto servise aracınızı getirmeniz durumunda kasko veya sigortanız aracılığıyla aracınız en kısa sürede ilk günkü haline döner. Eğer arac kullanılamayacak halde ise yol yardım için bizi arayabilirsiniz.

 

Not: İçerik sadece bilgi amaçlıdır. Usul değişiklikleri olabilir ve web sitemiz sorumlu değildir.

 

img