Yeni Araç
Fiyat Teklifi Alın

İkinci El
İkinci El Araçlar

Servis Randevusu
Servis Randevusu

Yolcu Emniyet Kemeri Cezası Kime Yazılır?

img

Şahsi araçların gün geçtikçe arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Geçmişte gerek maddi durumlar nedeniyle gerek araç çeşitliliğinin az olması sebebiyle ve yolların, otobanların pek bulunmaması gibi nedenlerden dolayı şahsi araçlar daha azdı. Artık birçok farklı çeşitte araç bulunması, düzenli ve rahat kullanılabilen yolların olması; insan hayatını daha hızlı ve rahat yaşanır hale getirmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber araçların birçok farklı çeşidi de çıkmakta ve gün geçtikçe şahsi araçlara olan ilgi de artmaktadır. Artık her bütçeye ve her kesime uygun araçlar, şahsi araçlara ilgi duyanların odağı haline gelmekte ve gün geçtikçe trafikteki araç sayısı da artmaktadır.


Motorlu araçların insan hayatını kolaylaştırdığı göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir gerçektir. Fakat bu gerçeğin bir de bir diğer yüzü vardır. Trafik denilen olgunun belli kurallara uygun şekilde ve gerektiğinde cezai müeyyideler uygulamak yoluyla yasalaştırılması gerekmektedir. İnsan hayatının korumaya yönelik bu kurallar trafik kuralları olarak adlandırılmaktadır. 
Bu kurallara uymak kişi ayırt etmeksizin herkes için mecburidir. Uyulmadığında ise cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Her kuralın çiğnenmesi durumunda farklı cezai işlemlere başvurulur.

 

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi


Trafikte hareket halindeki motorlu taşıt ile yolculuk yapan şoför ve yolcuların can güvenlikleri nedeniyle emniyet kemeri takmaları mecburidir. Bu mecburiyet yasalarla korunmuştur. Yani trafiğe çıkarken dikkat edilmesi gereken başlıca önemli kurallardan biri muhakkak emniyet kemerinin takılı olmasıdır. Bu kural kimisi için can sıkıcı gözükse de aslında tamamen insan sağlığını koruyabilmek amaçlıdır. Olası kaza durumlarında daha az yara ile kurtulmamızı sağlayacak ve araç içinden fırlamayı önleyecek olan elbette emniyet kemeridir. Emniyet kemerinin takılı olmadığı durumlarda, kaza anında yolcu araçtan fırlayarak daha büyük darbeler alabilir ve hatta hayati tehlikesi büyük boyutta söz konusu olabilir. Bunların önüne geçmek için emniyet kemerinin takılı olması zorunlu hale getirilir ve yasalarla bu zorunluluk korunarak yapılmadığı takdirde ceza uygulanabilir.

 

 

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası


Yolculuk esnasında emniyet kemerinin takılı olması sürücülerin ve yolcuların hayatını korumayı sağlar. Aksi takdirde cezai işlem uygulandığında ise sürücü bu cezayı ödemekle yükümlüdür. Emniyet kemeri takmamanın cezası ceza ücretlerine göre değişiklik gösteren konulardan biridir. Ekonomik durumlar sebebiyle her konuda olduğu gibi ceza konularında da zam söz konusudur.

 

Genellikle her yıl belli bir zaman içinde ceza uygulamaları için de belli derecede zam yapılır. Her cezanın ödemesi aynı şekilde çıkmaz, kural ihlalinin büyüklüğüne göre ödenecek ceza tutarı da değişiklik göstermektedir. Kara Yolları Trafik Kanunu’nda belirtilen ceza miktarına göre ceza kesilmektedir. Bu miktar sürücünün emniyet kemerini takmaması ve yolcunun emniyet kemerini takmaması durumlarına göre iki farklı ceza olarak değişiklik gösterir. Sürücünün emniyet kemerini takmaması durumunda 2021 yılı itibari ile 144 TL ceza kesilirken yolcunun emniyet kemerini takmadığı durumlarda ise 108 TL olarak değişiklik gösterir. Emniyet kemerinin takılmaması durumunda ise cezalar otomobil sahibine kesilmektedir ve cezayı ödemekle yükümlü olan kişi şahsi aracın sahibi olarak görünür. 


Her yıl gelen zamlarla beraber 2021 yılında gelen son zam ile birlikte emniyet kemeri takılmaması durumunda sürücüler için 144 TL ve yolcular için ise 108 TL ceza kesilmesi uygun görülmüştür ve yolcuya kesilen emniyet kemeri cezasını ise yolcu öder. 


Emniyet kemerinin takılmasının zorunlu hale getirilmesi, küçük ama oldukça önemli bir noktadır. Trafikte hem yayaların hem sürücülerin hem de diğer yolcuların sağlığını korumak ve en önemlisi de kaza olması durumunda can kaybı ihtimalini en aza indirmek için emniyet kemerinin takılı olması gerekir. Sağlığınız için trafikte emniyet kemerinizi mutlaka takın. 
 

Not: İçerik tamamen bilgi amaçlıdır. Yer alan bilgiler ile kanuni hükümler arasında farklılıklar olabilir.

img